Wat is domotica?

Het woord Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica. Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. In een Domotica woning worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt.

Domotica omvat alle elektronische toepassingen in de woning om functies te besturen (verwarmen, ventileren, verlichten, etc.) en diensten uit de woonomgeving te gebruiken (alarmeren, telefoneren, televisie kijken, etc.). Dit gebeurt bij voorkeur flexibel: op elke plek en op elk tijdstip dat het de bewoner past, met een gemakkelijke bediening en desgewenst op afstand.

De formele definitie: ‘Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners.’

Domotica is vooral consumentenelektronica, die onderling verbonden is door een ’naadloos elektronisch netwerk’. Het draagt op efficiënte wijze bij aan het plezier, de waarde en duurzaamheid van het wonen. Consumentenelektronica stelt speciale eisen aan onder meer de marketing, de distributie, de installatie, het gebruiksgemak en de prijzen. Dit vereist derhalve grote productievolumes. Essentieel voor Domotica is een solide en open in-huis-netwerk, dat ’naadloos, pijnloos en probleemloos’ moet zijn.

Taken domotica
Taken die oonder andere door een domotica systeem uitgevoerd kunnen worden zijn:
• het aan/uit schakelen en/of dimmen van de verlichting
• het aan/uit schakelen (en soms dimmen) van stopcontacten
• het regelen van de temperatuur (koelen en/of verwarmen)
• het regelen van ventilatie/ warmterecuperatie
• het beheren van standaard tot en met ’multi room’ -
’multi-source’ audio systemen (= audio in
meerdere ruimtes met eventueel de mogelijkheid om meerdere
bronnen op hetzelfde ogenblik te beluisteren in de verschillende
ruimtes)
• toegangscontrole
• aanwezigheidssimulatie
• sturen van rolluiken, gordijnen, zonweringen, deuren, hekken en
poorten
• het op afstand bedienen via telefoon en computer (vb. de
verwarming aan/uit schakelen van uit de wagen)
• integratie met de deur- (video) telefoon (in België ’parlofoon’)
• integratie met optionele camera’s in de tuin en op de oprit
• het koppelen van de woonfuncties aan het internet met de
bedoeling van het ondersteunen van allerlei diensten (technische
diensten zoals op afstand herconfigureren, alarmverwerking, enz...)

Onderscheid t.o.v. standaard elektronische installatie
De onderscheidende factor van een domotica-installatie ten opzichte van een traditionele elektrische installatie is te vinden in het woordje integratie. Dankzij de integratie van de verschillende systemen en toestellen in de woning, is er een coördinatie mogelijk. Zo zal bijvoorbeeld bij het openzetten van een raam in de slaapkamer de verwarming in die kamer automatisch lager gezet worden.

Wat betekent domotica voor de gebruiker?
Extra comfort, extra veiligheid, extra waardestijging van woning of bedrijfsgebouw. Kortom, het is slim om je huis of bedrijfspand te laten voorzien van domotica-oplossingen.